Skip links

De pluspunten

van Focus Beroepsacademie

Altijd oog voor uw kind

Aanmelden voor de Kom 'ns kijken dag

Op Focus beroepsacademie heeft iedere leerling zijn eigen leerroute binnen en buiten de school

Elk kind is uniek. Uw kind heeft talenten die hij/zij moet ontwikkelen en minder sterke kanten die om (extra) aandacht vragen. Maar die ontwikkeling gaat niet vanzelf. Daarvoor is onderwijs nodig, dat uw kind ziet, hoort, inspireert, de juiste vragen laat stellen en de weg wijst, zodat hij/zij alle kansen krijgt om meer te bereiken dan hij/zij ooit heeft durven dromen. Op onze school is dit ons uitgangspunt en zijn wij trots en blij als wij uw kind mogen begroeten.

De pluspunten op een rijtje:

Naast de samenwerking met OZHW Groen College start Focus samen met enkele mbo-scholen een Beroepencampus. Dit is een goede ontwikkeling want het onderwijsaanbod binnen Barendrecht wordt zo steeds ruimer. Hierdoor heeft uw kind de mogelijkheid om binnen de gemeente door te stromen naar het mbo. Alle beroepsprofielen leiden op tot mbo-opleidingen en beroepen die in onze omgeving van groot belang zijn.

Dus werken de leerlingen met een basis-, kader-, of gemengd-advies (alleen bij het profiel Groen) met en zonder leerwegondersteuning (lwoo) gewoon samen. Onze unieke aanpak biedt hierin alle mogelijkheden om elk kind maximaal te begeleiden in hun ontwikkeling op hun eigen niveau. Daarnaast maken we onderscheid in de hoeveelheid praktijk(vakken) die uw kind kan volgen gedurende het eerste leerjaar. Dit hangt erg af van de interesses en de persoonlijke behoeftes van uw kind.

Wij zijn ervan overtuigd dat elke leerling is gemotiveerd om iets van zijn of haar leven te maken. Die persoonlijke ambitie, de dromen en leerdoelen van uw kind staan centraal. Daarom vinden wij dat uw kind ‘de baas moet zijn over zijn/haar eigen leerproces en leerprogramma’. Maar niet alle kinderen kunnen van nature leerdoelen formuleren, plannen, het werk op tijd realiseren en daar ook nog eens verantwoordelijkheid voor nemen. Dat moeten zij leren. En dat is wat wij met elkaar doen.

Binnen ons gepersonaliseerd onderwijs is sprake van een duidelijke structuur, waarbinnen uw kind intensief en persoonlijk wordt begeleid, uitgedaagd, geconfronteerd en gestimuleerd door een vaste coach. Om de twee weken wordt samen met uw kind het leer- en werkprogramma vastgesteld en besproken hoe het de afgelopen weken zijn gegaan.

Veel van de leerstof staat in de Learning Portal, dit is een digitaal leerportaal waarin uw kind, via de laptop, alles kan vinden wat nodig is, zodat hij/zij, in overleg met de persoonlijke coach, opdrachten op het eigen niveau en passend bij de eigen leerdoelen kan maken. Uiteraard werken leerlingen niet uitsluitend digitaal. Onze leerlingen krijgen op diverse manieren instructies of zijn in groepen actief bezig met het verwerken van de lesstof. Iedere leerling die zich op Focus Beroepsacademie inschrijft krijgt een laptop in bruikleen. U betaalt daarvoor een kleine bijdrage per schooljaar.

Binnen gepersonaliseerd leren werken we met elkaar samen. Wanneer we als school, ouders en kind goed contact hebben, is de kans op een succesvolle schoolloopbaan het grootst. Uw kind leert vanaf de allereerste dag vaardigheden – zoals initiatief leren nemen, op tijd komen, zelfstandigheid ontwikkelen, goede keuzes leren maken, samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, plannen en op tijd realiseren. Vaardigheden die in het latere leven van groot belang zijn.

Onzichtbaar zijn of ‘ertussendoor glippen’ is in deze aanpak onmogelijk. Want elke leerling, dus ook uw kind, wordt steeds gezien en gehoord. Dit stimuleert niet alleen enorm, maar ook talenten en eventuele (leer) problemen zijn véél eerder in beeld te brengen. Daarnaast vinden wij de betrokkenheid van ouders van groot belang. U wordt dan ook actief betrokken bij het vaststellen van de leerdoelen voor uw kind en het bespreken van de resultaten. Uiteraard sámen met uw kind en gepresenteerd door uw kind!

Onze gepersonaliseerde onderwijsaanpak heeft vooral oog voor het individu en dat is goed te zien aan ons gebouw. Er zijn ruimtes waar instructie aan grote of kleine groepen wordt gegeven en werkpleinen waar leerlingen zelfstandig, samen met andere leerlingen of onder begeleiding van docenten kunnen werken. Dit wordt aangevuld met een aantal kleinere instructieruimten, bijvoorbeeld voor extra instructie/uitleg voor de leerlingen die wat extra ondersteuning nodig hebben of voor als er een meer individuele opdracht moet worden uitgelegd.

Maak op een kleinschalige en laagdrempelige wijze kennis met de school

Kom naar de

Kom ‘ns kijken dag

Op woensdag 9 december organiseert Focus Beroepsacademie de ‘Kom ‘ns kijken dag’. Tijdens deze dag kunnen groep 8 leerlingen op een kleinschalige en laagdrempelige wijze kennismaken met de school, de docenten en de profielen. In verband met de corona-maatregelen zal dit voor uw en onze veiligheid plaatsvinden zonder een rondleiding voor ouders.

Het kom ‘ns kijken programma

Het programma voor deze avond ziet er dan als volgt uit:

 • Ontvangst voor ouder en kind in het Atrium
 • Kinderen worden opgehaald door de ‘avondgidsen’ (docent en 2 leerlingen) van Focus en ouders worden naar buiten begeleid
 • Welkomstgesprek met onze coaches
 • Informatie over ‘de Learning Portal’ (werken met een laptop en doelgericht werken)
 • Introductie van de beroepsprofielen
 • Einde programma – afhankelijk van de starttijd (tussen 18:00 en 21:00) in tijdblokken van een uur
 • Ouders mogen de kinderen bij de zij-ingang op komen halen

Aanmeldformulier Kom ‘ns Kijken Dag

  Ik wil mijn kind inschrijven voor de kom 'ns kijken dag
  Houd mij op de hoogte over de Open Dag van 9 februari 2021

  Na aanmelding wordt uw kind ingedeeld in een tijdblok van een uur, op een moment tussen 18.00 uur en 21.00 uur. De exacte tijd ontvangt u uiterlijk een dag voor aanvang, onder voorbehoud van verdere coronamaatregelen.

  Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, dus wees er snel bij.

  Alle ruimte om jezelf te zijn

  Welkom bij

  Focus

  Beroeps

  Academie

  Wat zeggen betrokkenen over Focus Beroepsacademie

  “Ik zag best op tegen de overstap naar de middelbare school. Ik zit nu in stamgroep 1F3, een klein klasje en het voelt een beetje als groep 8. Alleen ik ben nu veel beter in rekenen en lezen aan het worden, ik behaal gelukkig steeds de afgesproken leerdoelen, dat is echt fijn! Ik werk ook veel samen met leerlingen uit andere stamgroepen, dat is leuk!!”

  Jeroen, leerling uit klas 1

  DOWNLOAD

  DE BROCHURE

  BROCHURE DOWNLOADEN

  NEEM

  contact met ons op

  STUUR EEN E-MAIL